Sunday, November 11, 2012

Guy Fawkes Night

Isnin lepas, malam tu aku pergi sambutan Guy Fawkes night. Kat Sheffield ni diorang buat kat area DonValley Stadium. Kalau tak silap aku satu UK ada sambutan ni. Ramai cakap best pergi, so aku pon tak nak lepaskan peluang. Sebab dia setahun sekali je kan. Tahun depan dah takde kat sini dah. Dia macam ada fun fair dan akan ada bunga api lepas tu. Memang best la sebab aku memang suka tengok bunga api. hehe. Kat bawah ni ada cerita sikit kenapa diorang sambut malam Guy Fawkes ni. 

Guy Fawkes Night, also known as Guy Fawkes Day, Bonfire Night and Firework Night, is an annual commemoration observed on 5 November, primarily in Great Britain. Its history begins with the events of 5 November 1605, when Guy Fawkes, a member of the Gunpowder Plot, was arrested while guarding explosives the plotters had placed beneath the House of Lords. Celebrating the fact that King James I had survived the attempt on his life, people lit bonfires around London, and months later the introduction of the Observance of 5th November Act enforced an annual public day of thanksgiving for the plot's failure.

Aku teringin nak amek gambar bunga api dari jarak yang jauh, pastu guna slow shutter speed. Nanti akan nampak bunga api tu cantik gile. tapi tak kesampaian sebab bunga api tu mmg dekat sangat dengan aku. hahaha. 




The Bonfire

Bunga api yg cantik

Kawan saya yang cantikkk